Med Propulse kan du njuta av dina båtturer

Vi konstruerar och designar alla våra propellrar på egen hand. Företaget är helt igenom svenskt och produktionen utförs hos väl valda underleverantörer, företrädesvis i Sverige för att ha nära kontakt och värna de höga kvalitetskraven vi ställer på produkterna.


Vår idé och design

Vår propellerdesign bygger på en 4-bladig konstruktion där först och främst bladen är justerbara till olika stigning, men också utbytbara i händelse av skada. Delarna gjuts i en glasfiberförstärkt polyamid som är en vedertagen ersättningsprodukt för gjuten metall och då främst aluminium. Produkterna passar främst till de på marknaden förekommande utombordarna inom 20-300 hk.


Bakgrund

Företaget startades sent 90-tal runt en ide att skapa en justerbar propeller i kompositmaterial. Fördelarna skulle vara många om bladen kunde justeras utan att vare sig byta nav eller blad. Vidare fanns en önskan att använda ett plastmaterial som kan gjutas och också motstå korrosion etc. Grunden till designen kom till ifrån en mångårig erfarenhet ifrån produktion av fritidsbåtar i plast. Tester utav olika designlösningar vidtogs, allt för att säkerställa en hållbar och pålitlig produkt. Råmaterialet valdes i samråd med leverantörer som har stor erfarenhet från krävande produkter inom såväl rymd- som fordonsindustrin där pris och prestanda, men inte minst höga tekniska krav är en vardag för den färdiga produkten. Nu så här lite drygt 15 år senare och med många propellrar i världens alla vatten vet vi att konceptet fungerar.


Varumärket & produkten

Propulse står för innovation och nytänkande i en annars relativt konservativ marin teknisk omgivning. Vi är såvitt vi vet det enda företaget i världen som tillverkar och marknadsför en propeller där stigningen kan justeras och bladen bytas ut. Vi jobbar ständigt mot att höja kvaliteten på produkten samt förfina dess design och val av material, allt för att uppnå bättre prestanda i vattnet.

Materialet vi använder oss av är en högprestanda polyamid som formsprutas under högt tryck och temperatur. För att få materialet ännu starkare är det armerat med glasfiber. Sammantaget är därför våra propellrar väl så starka som d:o aluminium och oftast bättre. Om man väger in faktorer som vikt och prestanda mot korrosion etc överstiger materialets egenskaper vida aluminiumets. Polyamiden är känd för att vara beständig mot de vanligen förekommande kemikalierna och petroleumprodukterna. Vid behov kan propellern målas med de vanligen på marknaden förekommande 1- & 2-komponentsfärgerna.

Vi bestämde oss tidigt för att bara använda 4-bladiga propellrar då vi menar att de leverar mest och intressanta prestanda för den gemene båtägaren. Genom den tillverkningsprocess vi har, tillverkas samtliga blad av samma storlek i samma gjutverktyg. Det gör att viktskillnaden mellan de olika bladen av samma typ är närmast försumbar. Detta tillsammans med den 4-bladiga designen resulterar sedan i en extremt välbalanserad propeller, något som samtliga metallpropellrar har svårt att uppvisa.

  • Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead eller Reset password